Aktuality

22.04. 2019 Dovětek k utkání v Okříškách - v hlavní roli sudí Pavlas

hlaseni.jpg

Po skončení utkání v Okříškách /prohra 1-2/ byli Sapeláci hodně zkamaní a rozezlení. Není divu, byla to v podání hlavního arbitra Jiřího Pavlase hodně silná káva. Víme, že si to u sudích a možná i delegátů asi hodně zavaříme,zčásti jsme na to zvyklí, ale přesto si chceme alespoň touto formou trochu "ulevit" , neboť si naši členové, příznivci a podporovatelé zaslouží maximální informovanost.



Je pravda, že rozhodčích je málo, že jsou celé víkendy na hřištích, v jakémkoliv počasí. Že si mnohokrát nic hezkého od hráčů, funkcionářů i diváků nevyslechnou. Je to bezesporu nevděčná činnost, sudí řídí jedno utkání a za chvíli ho čeká druhé, druhý den další. Někdy se utkání prostě nevydaří, je to stejné jako u hráčů. Jejich činnost je však  na rozdíl od hráčů a funkcionářů v klubech /myšleno tím krajské  soutěže/ honorována a proto by měla mít nějaké parametry.



Hráči a funkcionáři se celý rok na soutěž připravují, dvakrát či třikrát týdně trénují, k tomu víkendové utkání, svému koníčku na úkor rodiny věnují prakticky celý volný čas, navíc  směnují, splácejí hypotéky, mnozí mají děti ve střídavé péči, nebo třeba mají dvě práce apod. Kluby shánějí prostředky jak se dá, udržují stadiony v co nejlepším stavu  a potom přijde mistrovské utkání a konkrétně v tom nedělním v Okříškách snad ani nešlo o to, že jsme prohráli /i když vyhrát chce samozřejmě každý/, ale jaký výkon podal a jakou kvalitu měl hlavní sudí!



Krajský přebor je nejvyšší krajská soutěž a měli by ji řídit Ti nejlepší rozhodčí z našeho kraje. Bohužel tak jako klesá počet týmů, klesá počet kvalitních hráčů, klesá i počet kvalitních sudích. Přesto si myslím, že v krajském přeboru by měl rozhodčí umět posoudit šlapák, odpískat faul pokud dostane hráč loktem do hrudi, měl by umět vyloučit brankáře, který zahraje úmyslně rukou před šestnáctkou, měl by umět odpískat penaltu,pokud jde útočník přímo na branku a je v šestnáctce při zakončení dvakrát faulován. Měl by také ukončit utkání po devadesáti minutách pokud nenahlásí nastavení /což nenahlásil/ a v 91.minutě po jasném faulu domácího hráče /toho samého, který měl být minulý týden po likvidačním zákroku vyloučen, který se ale nakonec po žluté kartě všem vysmál/ získali okříšští míč a na začátku 92.minuty vstřelili rozhodující branku utkání /navíc odrazem od zad našeho hráče - což bylo pro nás o to víc frustrující, ale za to již sudí opravdu nemohl/.



Na jedno utkání toho je opravdu dost, čas od času se to stane, ale nyní je to čím dál častěji. Jaký je výsledek takového řízení utkání. Někteří z našich hráčů uvažují o konci kariéry,náš  trenér byl celý druhý poločas doslova konsternován a  těsně po utkání byl rozhodnut okamžitě se svou činností skončit a bude velký problém ho přesvědčit, aby dokoučoval sezónu. Dva z našich partnerů toto utkání viděli na místě a zřejmě přestanou takový s prominutím  "prales" podporovat. Musím říci, že oba jsou se sportem celý život silně spjatí a sportu rozumí. A co my funkcionáři? Jak velká je naše láska k fotbalu? Hodně velká, ale vše má své hranice, úplně všeho se přece účastnit nemusíme a nemusíme tomu ani němě přihlížet. Je čas k zamyšlení a k nějaké nápravě? Nebo už je pozdě? Možná ano.....podle neoficiálního zdroje byl hlavní sudí ohodnocen od přítomného delegáta celkem vysokou známkou, která znamená že utkání bylo řízeno VELMI DOBŘE! Utkání sledovalo 200 diváků a i když byli nakonec spokojeni s výhrou, tak si o kvalitě řízení utkání jistě mysleli něco jiného.



Vrátím se ke své otázce? Je ještě čas k zamyšlení a k nějaké nápravě? Nebo je již opravdu POZDĚ?



 



 






zpět na seznam aktualit